Da li su ceđeni sokovi zdravi?
Ceđeni sokovi su svakako popularni, a mnogi ih vide kao eliksir zdravlja. Međutim, iskreno, cela priča ima par finih caka. Na prvi pogleddeluje logično: voće je zdravo, pa je i sok zdrav, zar ne? Ali nutricionisti i doktori imaju drugačije mišljenje. Na primer, doktor saameričkog univerziteta primećuje da sve veći broj pacijenata zbog prekomernog ispijanja ceđenih sokova ima povišen nivo insulina u krvi. Baš tako, pacijentkinja koja je mislila da se “pravilno” hrani, pila je litre svežih sokova, a kad joj je savetovano da prestane, za samo trimeseca joj se šećer u krvi stabilizovao. Dakle, ne kažem da su sokovi otrov, ali definitivno nisu neophodni za zdravlje.Nutritivna vrednost soka
Ako ste tražili nutritivnu vrednost soka, prestaćete da budete oduševljeni kad vidite šta dobijate kad cedite voćku. Ceđenjem voća seuklanjaju najzdraviji delovi, kora jabuke, semenke malina, unutrašnje opne pomorandži, baš oni delovi u kojima je najviše vlakana,antioksidanasa, vitamina i minerala. Dakle, umesto celog voća, u čašu ulazi samo tečnost puna šećera. Čini se da je ceđeni sok zapravonutricionistički siromašniji od same jabuke ili pomorandže. U tim vlaknima koja skidamo leži i osećaj sitosti, bez njih poražavajuće brzo serazgrađuje šećer i leti u krvotok.Za ilustraciju: jedna pomorandža sadrži oko 50–70 kcal, dok čaša svežeg soka od pomorandže ima čak oko 110 kcal. Znači, u jednoj čašidobijaš duplo više kalorija nego da pojedeš celu pomorandžu, a osećaj sitosti je znatno manji.
Nutricionisti ovo zovu tečni šećer, sok vam daje gomilu šećera (prirodnog šećera u voću), ali bez zaštite u vidu vlakana. Kad popiješ takvubombu, telo prepozna brzi nalet glukoze i fruktoze, pa nivo šećera i insulina u krvi skoči kao od šale.
● Nema vlakana- Ceđeni sokovi se prave tako što se iz voća odstrani kora, seme i deo pulpe.Uklanjaju se vlakna i najjači nutrijenti, ostajesamo voda sa šećerom.
● Brz skok šećera- U takvom soku šećeri iz voća (glukoza i fruktoza) stižu u krvotok munjevitom brzinom. Studije pokazuju da voćni sokizaziva brži i veći skok šećera i insulina nego što bi to uradila ista količina voća.
● Nema sitosti- Bez vlakana, sok ne zadržava glad – samo ispraznite čašu i već za čas opet čeznete za nečim slatkim.
Šećer u voću nije isto što i u celom plodu
Ovde često neko ubaci frazu „šećer u voću je prirodan“ kao da je ono nekakva nebeska legitimizacija, nije da to nije tačno, ali skroz jedruga priča kad taj šećer pijete umesto da ga žvaćete. Ceđeni sokovi su gusta šećerna voda. Ne samo da su puni kalorija, već i sladak naletjednoličnih ugljenih hidrata koje vaše telo primarno doživljava kao šećer.Ne kažem da su sokovi otrov, ali isto tako ne trebaju biti svako jutro na meniju. Razmislite o tome šta zapravo pijete. Na kraju dana, voćeje celovito, a sok je već izvučen samo šećer i voda. Ako već želite malo osveženja, jedite voćku uz doručak, ili posle treninga, a ne čašusoka.
Iskreno, nije problem povremeno popiti ceđeni sok, ali neka to ostane retka poslastica, a ne svakodnevni ritual. Pijete li sok umesto dajedete voće, telo “puca” od šećera, dok vi ostajete gladni i žeđni za hranom. Zato je moj savjet: prepolovite količinu sokova, a povećajte celo voće i povrće na tanjiru.
Na kraju, ako pijete ceđeni sok, pitajte se zašto. Da li ga pijete zato što deluje zdravo? Ako je odgovor “da”, možda je vreme da preispitate tu naviku. Dopustite da vas voće zasiti i nahrani, a sok ostavite za specijalne prilike. Razmislite o svojim navikama, vaše teloće vam biti zahvalno.